Propolis

De beschermengel tegen ziekten van bij en mens

Een natuurlijke middel tegen diverse ziekten en lichamelijke ongemakken, dat is waar propolis om bekend staat. Het klinkt bijna te mooi voor woorden, maar toch zijn er steeds meer en meer mensen die zweren bij dit wonderlijke product. Hoe zit het precies met dit bruine kleverige goedje? Waar komt het vandaan en waar is het goed voor?

In deze blog wordt dieper ingegaan op het bijproduct ‘propolis’ en komen de diverse toepassingen naar voren.

HOE WORDT PROPOLIS GEMAAKT?

Propolis is een bacterie- en schimmeldodend goedje wat door de honingbij gemaakt wordt. Hiervoor gebruiken zij hars, bijenwas, stuifmeel en speeksel. De bijen kauwen de harsen van de bomen en vermengen dit met hun speeksel. Vervolgens nemen zij het uitgekauwde goedje mee aan de achterpootjes en brengen het zo naar de bijenkast. In de kast wordt het kleverige pakketje gemengd met stuifmeel en bijenwas. Dit volledige mengsel wordt propolis genoemd.

PROPOLIS ALS KIT VOOR DE BIJEN

Als ware apothekers maken de honingbijen de propolis, maar vervolgens gaan ze als bouwvakkers aan de slag. De binnenkant van de bijenkast wordt ingesmeerd met het plakkerige goedje. Alle ongewenste kieren en gaten worden dicht gekit en de ‘babykamers’, ofwel broedraat, worden gepolijst met een laagje propolis voordat de koningin de eitjes er inlegt.

Natuurlijk antibioticum

Het insmeren van de binnenkant van de kast, doen de bijen niet zonder reden. Hiermee beschermen zij namelijk het volk tegen ziekten. Aangezien er maar liefst 50.000 bijen dicht op elkaar leven, is het zeer gevaarlijk als er één bij ziek raakt. Stel dat er 100 man in een kleine ruimte staan en één persoon is verkouden, dan is de kans zeer groot dat de anderen worden aangestoken en ook verkouden raken.

Door de kast dicht te kitten met onder andere de harsen van de bomen, wordt voorkomen dat de bijen ziek worden. Hars is een natuurlijk beschermmiddel wat bomen zelf ook gebruiken tegen infecties van buitenaf. De bijen hebben dit ontdekt en zijn er vervolgens zelf mee aan de slag gegaan!

AL HET GOEDE VAN PROPOLIS VOOR DE MENS

De honingbij ontdekte dus de beschermde functie van hars en verwerkte dit tot propolis. De Grieken ontdekten de geneeskrachtige eigenschappen van propolis en verwerkten dit tot hun eigen medicijnen. Voor zowel inwendige als uitwendige kwalen bleek het een positieve uitwerking te hebben. Tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt vanwege deze genezende effecten!

Goed voor de binnenkant

Er zijn diverse verzorgingsproducten gemaakt op basis van propolis. Zo zijn er bijvoorbeeld propolis tabletten, -capsules, siroop en propolis tinctuur verkrijgbaar. Al deze producten kunnen ingenomen worden en werken dus van binnenuit. Het komt ten goede van de weerstand en wordt bij diverse klachten gebruikt, zoals:

  •          Keelklachten;
  •          Luchtweginfecties;
  •          Maag/darmklachten;
  •          Inwendige ontstekingen;
  •          Hooikoortsklachten;
  •          Pijn en krampen

En goed voor de buitenkant!

Er bestaan niet alleen verzorgingsproducten voor de binnenkant, maar ook aan de uitwendige verzorging is gedacht. Er is bijvoorbeeld propolis zalf, crème, shampoo en douchegel. De tinctuur is ook op de huid te gebruiken.

Het wordt onder andere gebruikt bij de volgende uitwendige klachten:

  •          Acné;
  •          Roos;
  •          Eczeem;
  •          Psoriasis;
  •          Brandwonden en zonverbrande huid;
  •          Schaafwonden

PROPOLIS IN IEDERE MEDICIJNKAST

Propolis wordt gezien als een aanvulling voor iedere medicijnkast. Een tube zalf of flesje tinctuur is altijd handig om bij de hand te hebben. Officieel gezien is het geen medicijn, een farmaceutisch medicijn moet namelijk voldoen aan allerlei eisen en moet een vaste samenstelling hebben. Propolis is een natuurlijk product en heeft geen vaste samenstelling, daardoor mag het niet opgenomen worden als officieel medicijn.

Als natuurlijk geneesmiddel kan propolis door iedereen zonder recept genomen worden.1 Vele mensen hebben baat bij de diverse verzorgingsproducten die verkrijgbaar zijn. Van kiespijn tot heftige eczeem, propolis biedt verlichting!

Ervaar vandaag nog de voordelen van propolis!

 Voetnoot 1: Extra informatie over het gebruik van propolis

Bijwerkingen en klachten zijn weinig bekend en komen niet veel voor.

  • Het is mogelijk om een allergie te hebben voor propolis, ongeveer 1 op de 2.000 mensen hebben dit. Wanneer propolis voor de eerste keer gebruikt wordt, is het aan te raden om eerst een klein beetje uit te proberen. Wrijf wat propolis bijvoorbeeld op de holte van de elleboog en kijk na verloop van tijd of de plek rood wordt of branderig aanvoelt. Als dat het geval is, wordt het gebruik afgeraden.
  • Propolis kan de werking van bloedverdunners versterken.

Raadpleeg bij twijfel altijd de arts of specialist!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.