Cursus imkeren in de praktijk  

 

Cursus

Droom van je eigen bijenvolk? Of wil je de honingbijen gewoon beter leren begrijpen? Hiervoor organiseert onze imkerij in 2024 de cursus imkeren in de praktijk.
Per saldo werk je met bijen in de praktijk en weinig theoretisch. De meeste cursussen duiken enorm diep de theorie in. Tijdens deze cursus leer je vooral bijenhouden vooral vanuit de praktijk. Je gaat eerst met onze volken werken om er wat gevoel bij te krijgen, waarna we vlot je eigen volkje  zullen opstarten, en je zult dit volkje begeleiden in de groei naar een volk om in te winteren.

Ondersteunend boek

Hoewel dit een praktijk cursus is zou je een goed theorieboek aankunnen  schaffen, zodat je ook in de toekomst alles terug kunt lezen.. Hiervoor adviseer ik het boek Bijenhouden hoe doe je dat? Auteur: Friedrich Pohl , Vertaald uit het Duits door imkermeester Jan Charpentier.

mijn idee een van de beste boeken op dit gebied. (boek is geen vast deel van de cursus)

Wat leer je?

 

Vooral wil ik je vooral leren hoe het bijenvolk werkt, en hoe je vanaf de vliegplank al dingen kunt interpeteren. zodat je in de toekomst de juiste keuzes kunt maken als je bijenvolk je voor een verassing stelt (en ja, dat zal regelmatig gebeuren!) begrijp je het bijenvolk, dan kun je zelf beredeneren wat de beste stappen hierna zijn. Ik leer je mijn methode van werken, maar ook de methoden welke algemeen toegepast wordt in Nederland. Je kunt hierna zelf de keuze maken waar je het beste gevoel bij hebt.

Wat krijg je?

Je gaat dus vooral je eigen volk begeleiden, en tegen het einde van het bijenjaar krijg je je eigen volk mee naar huis. Uiteraard contoleer je ook andere volken om er meer ‘gevoel’ bij te krijgen maar de focus ligt op je eigen volk(je) Je leert op deze wijze alle basis stappen om een nieuw volk te starten en in leven te houden. Van het verven van de kast tot het insmelten van de ramen! En niet te vergeten; je leert hoe de kans het aller grootst is dat dit volk levend de winter door komt! Maar in alle stappen begeleiden we je zodat je er nooit alleen voorstaat. Voor en na elke les zullen we uiteraard wel de theorie kort behandelen waarom we welke stap zullen nemen. Ook hier is altijd alle ruimte voor vragen.

Wat gaan we doen?

in 15 lessen geef ik je een zo goed mogelijk fundament om imker te worden. Je maakt hierbij gebruik van onze kasten (indien gewenst) en materialen wel zul je een eigen Bijenkap en evt handschoenen moeten kopen. Hier zijn Online diverse online winkels voor te vinden. Wil je dit liever in een winkel kopen en meteen passen dan is dat natuurlijk ook mogelijk dan maken we in een van de eerste lessen een uitstapje naar een imkers winkel een ware snoepwinkel voor menig imker. Uiteraard zullen we ook regelmatig ingaan op de benodigde materialen, zodat je weloverwogen je eigen materialen kunt kopen hierna. tegen het einde van de cursus begeleiden we je indien gewenst met het bestellen van de benodigde materialen. We beginnen elke dag met een lekkere kop koffie of thee in de imkerij waarbij we het plan van aanpak van die dag door zullen spreken. Na elke praktijkdag evalueren we wat we waarom gedaan hebben.  Hoewel ik altijd adviseer op zoek te gaan naar een lokale mentor, kun je ook  na deze cursus met je vragen bij mij terecht, en kunnen we samen tot inzichten komen en oplossingen voor het volk

Twijfel je nog of je bijenhouder wil worden? Geef je dan op voor de workshop bijenhouden is dat wat voor mij waarna je een duidelijker beeld voor jezelf hebt of het is wat je ervan verwacht.

Overzicht

  • Eerste cursus dag medio maart, totaal 15 cursus dagen
  • Kosten € 275.- inclusief bijenvolk, raat en ramen.
  • Tegen het einde van het jaar heb je een eigen bijenvolk
  • Het jaar hierna kun je nog steeds vragen stellen
  • Cursusdag waarschijnlijk op zaterdag middag. (maar mocht het vanuit meerdere mensen anders uitkomen dan pas ik me graag aan)
  • Maximaal 10 cursisten (vol=vol helaas, iedereen verdiend voldoende aandacht ten slotte!)

VOLGEBOEKT!