Waarom kristallisatie honing?

Wist u dat kristallisatie een kenmerk is van goede honing? Alle echte goede, onvervalste,honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel ‘versuikeren’ genoemd. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. De ene honingsoort doet dat wat sneller dan de andere. Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan koolzaad, voorjaarshoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals Kastanjehoning en acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren.

Is crèmehoning ook versuikerd?

In ons assortiment zijn een aantal honingsoorten crèmehoning. Denk aan koolzaadhoning, klaverhoning en bloemenhoning. Heerlijk zachte honingsoorten die goed smeerbaar zijn. Maar hoe kan dat dan? Wij roeren deze honing zelf tot crème. Koolzaadhoning, klaverhoning en zonnebloemhoning zijn honingsoorten met een hoog glucosegehalte. Binnen de korste keren zijn ze erg hard gekristalliseerd. Niet handig. Wij (enten) mengen een klein beetje gekristalliseerde honing door een grote hoeveelheid van deze honing in vloeibare staat. Door gedurende een aantal dagen enkele keren te roeren ontstaat er een goed smeerbare crèmehoning. Crèmehoning heeft vaak een zachte smaak, en kinderen vinden het heerlijk! Naast eerdergenoemde soorten roeren we ook een gedeelte Nederlandse Lindehoning ook tot crème.

Bekijk al onze honingsoorten   

Versuikerde honing vloeibaar maken

Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze Au bain-marie te verwarmen. (het water mag niet te warm zijn Max 40 C). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar. Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen. 

>> Wat is koudgeslingerde honing?

 

Bezoek de webshop